Minden termékünk készletenvan, szállítási idő 2 munkanap.

Indapuzzle webshop
termékértékelés5.00 / 5
7 vélemény

Karácsonyi kiszállítási információk

Vásárolj üvöltő farkast M,L méretben 30%-al olcsóbban a következő kupon kóddal: farkas30

Miért éppen a fa kirakó?

A fa kirakók varázslatos világa

Biztosan te is emlékszel arra az érzésre, amikor gyerekként először kiraktál egy kirakót. A színes darabokat összeillesztve létrehoztál valami szépet és értelmeset. Talán egy állatot, egy virágot, vagy egy mesefigurát. A fa kirakók nemcsak játékok, hanem művészi alkotások is. De honnan ered ez a különleges játék? Miért jó kirakózni? És hogyan teheted még élvezetesebbé ezt a hobbit? Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a fa kirakókról, és megosztunk veled néhány tippet, hogyan válassz és szórakozz egyedül vagy a családdal kirakózás közben.
UV nyomtatás és lézervágás -
Hogyan készülnek fa kirakóink?
Mi az a kirakó, és honnan ered?

A kirakó egy olyan játék, amelyben különböző alakú és színű darabokat kell összeilleszteni egy előre meghatározott minta vagy kép alapján. A kirakók lehetnek különböző anyagból készültek, például papírból, műanyagból, fémből, vagy fából. A fa kirakók különösen népszerűek, mert természetesek, tartósak, és kellemesek a tapintásra.

A kirakók eredete nem teljesen tisztázott, de általában John Spilsbury angol térképésznek tulajdonítják az első kirakó feltalálását 1760-ban. Ő kivágta egy fából készült világtérkép országait, és eladta őket tanulási eszközként a gyerekeknek. A 19. században a kirakók elterjedtek Európában és Amerikában is, mint szórakoztató és oktató játékok. A 20. században a kirakók egyre bonyolultabbak és változatosabbak lettek, és megjelentek a képzőművészeti, tájképi, állatos, mesés, és egyéb témájú kirakók is.

Miért jó kirakózni?

A kirakózás nemcsak szórakoztató, hanem hasznos is. A kirakózás során fejleszted a következő készségeidet:

 • kreativitásodat, mert a kirakók segítenek neked kifejezni magad, és létrehozni valami egyedit.
 • térlátásodat, mert a kirakók segítenek neked megérteni a térbeli viszonyokat, és formákat felismerni.
 • memóriádat, mert a kirakók segítenek neked megjegyezni a mintákat, és összekapcsolni az információkat.
 • koncentrációdat, mert a kirakók segítenek neked fókuszálni egy feladatra, és elkerülni a zavaró tényezőket.
 • problémamegoldó képességedet, mert a kirakók segítenek neked logikusan gondolkodni, és stratégiákat alkalmazni.
 • kitartásodat, mert a kirakók segítenek neked nem feladni, és befejezni egy projektet.

A kirakózás tehát nemcsak játék, hanem tanulás is. A kirakózás segít neked fejlődni, és élvezni az életet.

Hogyan válassz fa kirakót magadnak vagy a családdal közösen?

A kirakók nagyon sokfélék lehetnek. Vannak egyszerűbbek és nehezebbek, kisebbek és nagyobbak, színesek és egyszínűek, kerek vagy szögletes formájúak. Hogyan válassz ki egy fa kirakót, amely megfelel neked vagy a családodnak?

Íme néhány tipp, amit érdemes figyelembe venned:

 • Válassz olyan kirakót, amelynek a témája érdekel téged vagy a családodat. Például, ha szereted az állatokat, akkor válassz egy állatos fa puzzle-t. Ha szereted a meséket, akkor válassz egy mesefigurásat. Ha szereted a természetet, akkor válassz egy tájképes fa kirakót.
 • Válassz olyant, amelynek a nehézsége megfelel a képességednek vagy a családodnak. Például, ha kezdő vagy, akkor válassz egy egyszerűbbet, amelynek kevesebb darabja van. Ha haladó vagy, akkor válassz egy nehezebbet, amelynek több darabja van. Ha gyerekekkel játszol, akkor válassz olyan fa kirakót, amelynek nagyobb darabjai vannak, hogy könnyebben tudják megfogni őket.

Ha már kiválasztottad akkor hogyan használhatod azt egyedül vagy családdal.

Íme néhány tipp, amit érdemes betartanod:

 • Tarts rendet a fa kirakód körül. Tedd a darabjait egy tálba vagy egy tálcára, hogy ne vesszenek el. Tedd a mintáját vagy képét egy látható helyre, hogy könnyen tudj rápillantani.
 • Kezdd a fa kirakód széleivel. Keress olyan darabokat, amelyeknek egyenes oldaluk van. Ezek lesznek a kirakód keretei. Illeszd össze őket úgy, hogy egy téglalapot vagy egy kört alkossanak. Ezután töltsd ki a belsejét.
 • Használj színeket és formákat. Keress olyan darabokat, amelyeknek hasonló színük vagy formájuk van. Ezek valószínűleg ugyanahhoz a részhez tartoznak a kirakódban. Illeszd össze őket úgy, hogy egy egységes képet alkossanak. Ezután illeszd be őket a megfelelő helyre a fa kirakód keretében.
 • Légy türelmes és élvezd a folyamatot. Ne siess, és ne add fel, ha nem találod a megfelelő darabot.
  Néha sokat kell próbálkozni!
*kép forrása: https://www.historytoday.com
A fa kirakók csodálatos játékok, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem tanítanak is. A fa puzzle segít neked fejleszteni a kreativitásodat, a térlátásodat, a memóriádat, a koncentrációdat, a problémamegoldó képességedet és a kitartásodat. Hogyan válassz ki egy kirakót amely megfelel neked vagy a családodnak? Figyelj arra, hogy a fa kirakó témája érdekeljen téged vagy a családodat, hogy a nehézsége megfeleljen a képességednek vagy a családodnak. Ha egyedül játszol, akkor hallgass zenét vagy podcastot közben, hogy még élvezetesebb legyen a kirakózás. Ha családdal játszol, akkor beszélgessetek közben, és osszátok meg egymással az ötleteiteket. A kirakózás remek alkalom arra, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz.

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos volt számodra, és kedvet kaptál a kirakózáshoz. Ha szeretnél többet megtudni a fa kirakókról, vagy vásárolni akkor látogass el a shop oldalunkra ahol széles választékot találhatsz belőlük. Ha szeretnél megosztani velünk egy saját készítésű fa kirakót vagy egy elkészült művet, akkor küldd el nekünk e-mailben, vagy oszd meg velünk Facebookon. 
október 5, 2022
Miért a fa kirakó az ideális ajándék minden alkalomra?

Ha azt mondom neked, hogy adj egy darab fát ajándékba valakinek, akkor valószínűleg furcsán néznél rám. Hiszen ki örülne egy darab fának? Hacsak nem egy fa kirakónak! A fa kirakók olyan játékok, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem tanítanak is. Segítenek fejleszteni a kognitív, motoros, és szociális készségeket, valamint a kreativitást és a kitartást. Tökéletes ajándékok lehetnek […]

Tovább olvasom
szeptember 2, 2022
UV nyomtatással készült fa kirakó: hogyan készül és milyen előnyei vannak?

A fa kirakó egy olyan játék, amelyet sokan szeretnek, mert fejleszti a képzelőerőt, a logikát és a memóriát. De tudtad, hogy a fa kirakó nemcsak szórakoztató, hanem környezetbarát, egyedi és tartós is? Mindez azért lehetséges, mert a fa kirakókat egy speciális nyomtatási technológiával, UV nyomtatással készítik. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi az az UV […]

Tovább olvasom
Vélemények rólunk
7 vélemény
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram